Malin Johansson och Matilda Axelsson.
1 av 2
Malin Johansson och Matilda Axelsson var båda feriearbetare förra året. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Liselotte Hylander.
2 av 2
Liselotte Hylander är enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Ulricehamns kommun. Foto: Sofia Kristiansen/SR
ULRICEHAMN

Feriejobbare vill ha lika lön för lika arbete

Feriejobbare: Åldern borde inte styra
1:06 min

Förra årets feriearbetare reagerar på att Ulricehamns kommun sätter ferielön efter hur gamla de är. Nu vill de att det ska vara lika lön för lika arbete.

– Egentligen borde alla får samma lön för samma arbete. Det borde inte vara så stor skillnad bara på grund av åldern, säger Matilda Axelsson som feriejobbade i Ulricehamns kommun förra året.

Kommunen uppger själva att de inte har fått några negativa reaktioner på löneskillnaderna innan och har därför dragit slutsatsen att ungdomarna är nöjda med sin ferielön.

– Jag tror inte att det är så många som tänker på det. Jag tänkte på löneskillnaden först nu när du berättade det, säger Matilda Axelsson.

I Sjuhärad är det bara Ulricehamn och Borås som erbjuder olika lön till sina feriearbetare beroende på hur gamla de är. I övriga sex kommuner får alla feriejobbare samma timlön, oberoende av ålder.

– Vi har diskuterat olika alternativ, men är inte riktigt klara. Ska det ske en förändring så ska den vara väl genomtänkt. I år blev förändringen att vi höjde lönen för alla med tio procent, säger Liselotte Hylander som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Ulricehamns kommun.

Kan det bli att man går över till samma system som övriga kommuner?

– Det skulle kunna bli så, men det får framtiden utvisa, säger Liselotte Hylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".