Borås stads parkchef Anton Spets framför ett gammalt träd i Stadsparken.
Anton Spets framför ett 100-årigt träd i Stadsparken i Borås. Foto: Nora Elfvin Ericsson/SR
BORÅS

Borås parkchef inspireras av New York

Anton: Jag har skrivit en avhandling om "pocket parks" i New York
0:42 min

Borås parkchef Anton Spets har en vurm för träd. Han tycker att en gammal bok, precis som en skulptur eller en tavla, kan vara ett kulturellt inslag.

Anton Spets började sin bana på Bredareds golfklubb när han var 13 år. På golfklubben ansvarade han för skötsel av banorna och området på klubben.
Redan då upptäckte Anton att han tyckte om att skapa en trivsam miljö för andra. 
I februari tillträdde Anton Spets tjänsten som parkchef för Borås efter den tidigare chefen Lennart Karlsson.

-När jag jobbade på golfklubben fick jag skapa fina spelytor och miljöer för en liten klick. På jobbet som parkchef får jag smycka och pynta staden för alla, säger han.

Anton växte upp i Borås och ser det som en rolig utmaning med att få jobba i sin egen stad men är samtidigt noga med att inte bli hemmablind.
Intresset för naturen tror Anton är något som finns i en och han berättar att han är lite tokig i det mesta som har med friluftsliv att göra. När Anton är ledig från jobbet cyklar han, åker skidor, springer, fotograferar och jagar.

Som parkchef är våren den mest hektiska perioden på året. Vårplanteringen skall slutföras, parker och grönområden ska städas från grus och kvistar, fontäner ska komma igång. Samtidigt som man ska blicka för framtiden. 
Anton inspireras av pocket parks som bland annat finns i New York. Pocket parks är små urbana parker där man kortfattat byter ut en byggnad i en stad mot ett grönområde. På så vis kan man blanda stadsmiljön med grönområden. 

Anton säger också att samtidigt som det är kul att göra nytt och blicka framåt, att det är viktigt att förvalta det som finns. 

-Det är alltid lätt att prata nytt och prata nybyggen men jag tror på att titta på hur man har tänkt på grunden för att inte gräva ner historian bakom. När man har tagit sig en titt på det kan man lägga till en ny twist, då tror jag att man kan vara ödmjuk för det som varit, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".