Vårgårda kommunhus.
1 av 2
Vårgårda kommunhus. Foto: Maria Hansson/SR
Sociala medier.
2 av 2
Sociala medier. Foto: Sofia Kristiansen/SR
VÅRGÅRDA

Skolor brister i att följa policy för sociala medier

Informatör: Vi måste ha kontroll på kanalerna
1:34 min

Kommunala skolor ska ha skapat egna konton på sociala medier som är okända för kommunen. Det försvårar kontroller av om publiceringarna följer personuppgiftslagen, sekretess och upphovsrätt.

– Problemet är väl att kommunikationspolicyn inte är helt känd för alla verksamheter, framför allt när det gäller att man ska anmäla när man är aktiv i sociala medier för vår verksamhet, säger Pontus Lilja som är informatör och webmaster i Vårgårda kommun.

Enligt Pontus Lilja gör den uteblivna anmälan att man inte kan kontrollera om de kommunala verksamheterna följer aktuell lagstiftning vad gäller personuppgiftslagen, sekretess och upphovsrätt när de publicerar sig på sociala medier.

– Det finns en risk att man kan bryta mot dem om man har mindre kunskap om de områdena och då ska jag kunna kontrollera det i den interna kontrollen, säger Pontus Lilja.

Introduktion till policyn ska förhindra brott
Enligt Pontus Lilja är det framförallt skolorna som inte alltid följer riktlinjerna för kommunikationspolicyn. Nu ska man därför se om man kan ge en direkt introduktion till policyn för nyanställda, för att förhindra att brott mot lagarna begås.

– Jag har inte hittat några brott mot lagarna, men jag har svårigheter att ha en översikt över samtliga kanaler som inte är registrerade hos mig, säger Pontus Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".