Lilian Thuram
Lilian Thuram. Foto: Melissa Gustafsson/SR
BORÅS

VM-hjälten som nu vill bekämpa rasism

Lilian Thuram:"Jag fick höra apljud från läktaren"
3:26 min

Den forna fotbollsstjärnan Lilian Thuram kom till Borås för att prata om hur man kan förebygga rasism. Något han själv ofta upplevt på fotbollsplanen.

I går besökte Lilian Thuram, som spelat i franska landslaget och varit med och vunnit både EM och VM, Borås för att prata om sitt engagemang i att bekämpa rasism. I sin bok Mina svarta stjärnor har han sammanställt historier om en rad framgångsrika svarta människor genom historien. Något han menar att man inte får lära sig i skolan.

– Jag skrev boken eftersom de barn jag träffade under karriären och ville ha autografer, aldrig kunde benämna några svarta stjärnor eller vetenskapsmän, säger han. 

Något han menar är en del i rasismen. Lilian Thuram har också skapat stiftelsen Fondation Lilian Thuram som undervisar barn i skolan.

Som fotbollsstjärna har han själv ofta upplevt rasism på fotbollsplanen, där rasismen är än mer tydlig menar Lilian Thuram.

– När jag spelade, så gjorde folk på läktarna ap-ljud. Något som kommer från historien, då vita människor skulle visa sig överlägsna svarta och jämförde dem med apor. På samma sätt fortsätter det än i dag, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".