Högskoleprovet. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
SVERIGE

Hundra tusen kronor för toppresultat på högskoleprovet

"Den tekniska utvecklingen har gått fort"
1:17 min

Studenter betalar stora summor – upp till 100 000 kronor – för ett toppresultat på högskoleprovet. Fusket styrs från en hemlig sambandscentral, avslöjar SVT Dold.

Det börjar med annonser på nätet med löften om att kunna hjälpa den som vill lyckas med sitt högskoleprov.

Man skickas till en profil på Facebook och efter en betalning på 5 000 kronor är bollen i rullning. När provet är skrivet och resultatet inrapporterat ska ytterligare en betalning göras – på 95 000 kronor.

Men innan dess måste det ju faktiskt skrivas.

Enligt SVT Dold instrueras dom som betalat att inhandla särskild utrustning. Det handlar om en pytteliten öronsnäcka där den som skriver provet får svaren upplästa för sig.

Exakt hur man kommit över provet är oklart – men mycket pekar på att man har hjälp av någon i en provsal.

– Det är verkligen beklagligt att det har blivit så, men det säger bara att det är individer som vet hur de ska använda systemet, säger Tuula Kuosmanen på Universitets- och högskolerådet.

Enligt SVT Dold har fusket pågått i fem år. De som driver fuskcentralen ska ha tjänat miljoner svart.

Nästan 90 ska fuskat – varav flera i dag pluggar på högt ansedda utbildningar. Exakt hur man kommit över provet är oklart – men mycket pekar på att man har hjälp av någon i en provsal

– Den tekniska utvecklingen har gått fram så pass fort – och vi har inte de instrument och verktyg som behövs för att spåra de här händelserna, säger Tuula Kuosmanen på Universitets- och högskolerådet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".