Ida Legnemark (V), ordförande i fritids- och folkhälsonämnden i Borås. Foto: Jenny Hellström
DEN DYRKÖPTA STUDENTEN

V-kritik mot de dyra studentmössorna

Ida Legnemark: "Synd att det blir ett så kommersiellt fokus"
1:29 min

Vänsterpartiets Ida Legnemark menar att det är olyckligt att företag som säljer dyra studentmössor och andra tillbehör släpps in på skolan.

– Det vore bra om man valde att inte bjuda in företag som bedriver försäljning där man gärna hetsar på och försöker merförsälja.

Samtidigt menar hon att ett förbud inte är rätt väg.

– Det är vuxna människor som går på gymnasiet, så det är klart att man inte kan förbjuda någon att köpa en dyr studentmössa.

Hur tycker du att den här typen av försäljning ska gå till?
– Det är en fråga för varje rektor att avgöra. Om skolan har något att säga till om hade jag önskat att man hade hittat billigare alternativ. Att företag  inte ska få finnas på plats och driva på så att det blir mer fokus på att det ska bli dyrare och dyrare.

Ida Legnemark tror att det blir en stor press på eleverna med tanke på allt som ska ordnas inför studenten.

– Jag tror att det är något som de här företagen utnyttjar. Man vet att eleverna har sett fram emot studenten under flera års tid och man vill gärna att det ska bli så bra som möjligt. Jag tycker det är synd att det blir ett sådant stort kommersiellt fokus på studenten. Det handlar för mycket om att man ska ha mycket pengar för att det ska bli en lyckad student.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".