Travtränare Robert Bergh.
1 av 2
Travtränare Robert Bergh. Foto: Jenny Hellström/SR

Travtränaren Robert Bergh tvingas riva hagar

Länsstyrelsen: Saknas skäl till dispens
1:22 min

Travtränaren Robert Bergh tvingas riva sina rasthagar intill Surtan i Hajom i Marks kommun. Hagarna är olagliga och strider mot strandskyddet anser Länsstyrelsen i Västra Götaland.

 Martin Goblirsch på länsstyrelsen ser inga skäl att frångå lagen om strandskydd. 

Frågan om rasthagarna har varit en infekterad historia. Robert Bergh har tidigare fått ändra sitt bygge av rasthagar men fick till slut ett okej från Marks kommun. Det beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen går på deras linje. Hästarna påverkar övrigt växt och djurliv på ett sätt som strider mot strandskyddet och försämrar också möjligheten för folk att röra sig i området.

Hagarna finns på plats idag och nu måste de rivas. Detta trots att verksamheten skapar arbetstillfällen i området och ger Hajom och Marks kommun positiv publicitet i och med att en av travsveriges största stjärnor valt att bosätta sig i området.

– Det finns skrivet i miljöbalken vad som utgör ett angeläget allmänt intresse.  Vi ser inte att den här travverksamheten gör det, säger Martin Goblirsch på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Robert Bergh har möjlighet att överklaga beslutet till Mark och Miljödomstolen.

– Det är klart att jag kommer överklaga. Det går emot vanligt bondförnuft, säger Robert Bergh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".