Borås tingsrätt
1 av 2
Foto: Joel Wendle
Betongfundamentet där bultaran sticker upp.
2 av 2
Bultarna sticker upp ur ett av betongfundamenten som användes för att förankra vajrarna som stabiliserade den 332 meter långa tv- och radiomasten Häglaredsmasten i Borås. Foto: Adam Ihse/TT
Häglaredsmasten

Åklagare: Det finns ett tydligt uppsåt

"Allvarlig brottslighet"
1:32 min

De båda sabotagen mot masterna utanför Borås och Tranemo har rubricerats som grovt sabotage respektive sabotage och ärendena har överlämnats till en och samma åklagare i Borås. 

– Det är såpass grov brottslighet att ärendet i Häglared rubricerats av mig som grovt sabotage och den avklippta kabeln i Tranemo för sabotage, säger Patrik Tilly, kammaråklagare vid Borås tingsrätt.  

Kabeln vid Teracoms mast i Tranemo klipptes av veckan innan den stora radio- och tv-masten i Borås knäcktes. Men händelsen polisanmäldes först igår, efter att räddningstjänsten då insåg att det kan finnas en koppling mellan de två mastsabotagen. Båda ärendena hanteras nu av Patrik Tilly som säger att det ännu inte finns misstankar mot någon person eller grupp. 

– Det enda jag kan säga är att polisen och jag är 100 procent säkra på att det är en uppsåtlig åverkan som föranlett händelserna och att det viktiga nu är att polisen får lugn och ro att förutsättningslöst kunna jobba med de uppslag som finns, säger Patrik Tilly. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".