Skolavslutning.
Skolavslutning. Arkivbild. Foto: Scanpix
HERRLJUNGA

Ingen avslutning i kyrkan - då ordnar föräldrar egen

Förälder: Står inte bakom skolavslutning i bygdegård
1:46 min

Skolavslutningen i Hudene rör upp känslor efter att skolan valt att flytta avslutningen från kyrkan. En grupp föräldrar har nu gått samman och valt att ha en egen skolavslutning i kyrkan.

– Man tar bort en tradition som funnits för Hudene skola länge, vi var ganska många föräldrar som reagerade på det, säger Carin Martinsson, som är en av de föräldrar som ordnar den egna avslutningen. Hon sitter också i bildningsnämnden för moderaterna i Herrljunga kommun.

Det hela började förra året, då skolan märkte att ett antal elever inte deltog på skolavslutningen. Det visade sig att det berodde på platsen, Hudene kyrka, där avslutningen hölls. Det fick rektorn Victoria Andersson och lärarkåren att börja fundera på hur man skulle få med alla.

– Om vi ska lära alla våra barn att alla är lika mycket värda så måste alla barn kunna vara med på skolavslutningen, säger hon.

Lösningen blev att flytta skolavslutningen till Skölvene bygdegård, och skolan skickade ut inbjudan till alla elever med en kort förklaring till varför man bytt lokal. Men bland en del av föräldrarna var upprördheten stor, och på ett möte med rektorn förklarade man att man skulle hålla en egen avslutning i kyrkan, samtidigt som skolan tänkte hålla sin i bygdegården.

– Hade  vi valt ett annat datum hade Skölvene fortfarande varit ett alternativ och det står vi inte bakom, säger Carin Martinsson.

Men är det er sak att bestämma det här som föräldrar?

– Det är det absolut inte, det är ju skolan och rektor som har  största ansvaret för skolavslutningen men det finns också något som heter föräldrainflytande och det hade varit önskvärt att man tagit en diskussion från första början, säger Carin Martinsson.

Skolan har nu bytt avslutningsdag och flyttat avslutningen till skolan för att alla ska kunna gå på den utan att välja bort något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".