Frida Persson från Borås är samordnare i Futebol da Forca. Foto: Oliver Beckman/SR
Frida Persson, Futebol da Forca. Foto: Oliver Beckman/SR
UNGA DOMARE

Fd. domaren Frida: Det krävs föräldrautbildning

Frida Persson: Finns viss attityd inom fotbollen
6:08 min

Frida Persson i Futebol dá força säger att problemen med kränkningar mot unga domare varit kända länge, och att fotbollen nu måste omvandla de fina policydokumenten till verklighet på planen.

En stor del av de unga fotbollsdomare vi intervjuat berättar att de utsätts för kränkningar. Organisationen Futebol dá força jobbar med värdegrundsfrågor inom fotbollen. Frida Persson är verksamhetsledare för organisationen i Västra Götaland.

Men hon har också varit domare själv, och slutade på grund av pressen från de som stod och tittade på och alla rop från publiken.

– Jag får en klump i magen när jag hör de ni har intervjuat nu, för jag känner igen mig. När jag dömde var det mer eller mindre på varje match, det här kommentarerna hela tiden, inte från spelarna utan från föräldrarna, det fick mig att sluta, säger Frida Persson.

Varför förekommer det här så mycket inom fotbollen?

– Jag vet faktiskt inte, men det är ju främst inom fotbollen, andra sporter klara sig utan det här. Det är en viss attityd eller struktur inom fotbollen som fått växa fram utan att någon funderat på "vad håller vi på med".

Hur får man bort det här då?

– Jag tror att det faktiskt krävs föräldrautbildning och främst på barn- och ungdomsnivå, och att det tas ett helhetsgrepp inom fotbollen. Att man verkligen funderar på vad det gör att folk säger jättefula ord till domarna, vilka värderingar har vi i föreningen och att man jobbar mer aktivt med alla policydokument och värdegrunden så att det inte bara blir fina ord på ett papper utan att vi börjar använda dem i det dagliga arbetet också, säger Frida Persson.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".