Ingela Zetterlind, en av arrangörerna till Pride i Bollebygd.
Ingela Zetterlind, en av arrangörerna till Pride i Bollebygd. Foto: Andreas Granath / SR
PRIDE I BOLLEBYGD

Ingelas dotter är transsexuell – vill se öppnare attityd

Trodde jag uppfostrade en liten gaykille
2:03 min

Hon är psykologen som arbetar för att få till en öppnare attityd mot hbtq-personer. Ingela Zetterlind valde att ordna pridefestival i Bollebygd. 

– Jag saknar nästan ord fortfarande, det var magiskt. Vi kunde aldrig drömma om att få ett sådant gensvar, det var massor av folk som gick paraden, säger Ingela Zetterlind.

– Det var en eufori, vi som arrangerat det mötte varandras ögon och det var gråt och glädje. 

Dottern transsexuell
Ingela Zetterlind har alltid varit intresserad av rättvisefrågor. När hon insåg att hennes dotter var transsexuell insåg hon också att det fanns mycket jobb att ta tag i. Hon märkte att det fanns många svårigheter för dottern.

– Man tänker inte på att allt är uppdelat i pojkar och flickor innan man själv har problem. När hon gick i tvåan fanns en regel om att när man bjuder till kalas bjuder man alla eller endast alla killar eller alla tjejer. Hon kom hem och sa att alla tjejer är bjudna utom jag. 

Hur tidigt visste hon själv att hon var flicka? 

– Det har hon nog vetat jämt. Jag trodde nog att jag uppfostrade en liten gaykille men jag har vetat länge, säger Ingela Zetterlind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".