Bild tagen från läktaren under en final i Gothia Cup
På Gothia cup finns gott om domarobservatörer och domarinstruktörer, detta som stöd för unga domare.
UNGA DOMARE

Gothia cup vill agera snabbt vid påhopp mot domare

"Det här har ökat på alla nivåer"
1:25 min

P4 Sjuhärad har de senaste dagarna rapporterat om granskningen av trakasserier mot unga fotbollsdomare som Sveriges Radio P4 gjort. Niclas Freiholtz, tävlings- och marknadschef för Gothia Cup, tycker att resultatet är upprörande.

- Jag är inte förvånad. Det är ett väldigt upprörande resultat. Man måste ta tag i detta, vi har märkt av det under flera år och det har ökat över tid, inom all idrott och på alla nivåer, säger Niclas Freiholtz, tävlings- och marknadschef för Gothia Cup, världens största ungdomsturnering. 

Varje sommar kommer runt 1600 fotbollslag från 80 nationer till Gothia cup i Göteborg. Sen turneringen startade för över 40 år sedan har man infört match- och domarobservatörer och domarinstruktörer som stöd för domare, ledare och publik.

- Ju yngre åldrar desto fler personer har vi i närheten. Från vår sida handlar det mycket om att ta tag i problemen så fort det går, gärna under pågående match, säger han. 

Och Niclas Freiholtz tycker att det är viktigt att fotbollsklubbar agerar snabbt om domare trakasseras:

- Man måste diskutera det här med publiken. Om det så är på elitnivå eller ungdomsnivå så måste man ha en dialog om vilka domarna är, vilka det är som gör det möjligt för våra ungdomar att spela fotboll. Domarna gör det här för att alla ska kunna ha roligt. Det är en lek i förstahand, tävlingen gör det bara roligare, säger han. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".