Ivan Lapanje.
Ivan Lapanje är nyss hemkommen från en Fifa-turnering i Thailand. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges radio.

Lapanjes föräldrar stöttade i Fifa-karriären

Ivan Lapanje: lever drömliv
1:07 min

För några år sedan jobbade Ivan Lapanje på ett lager i Borås. Nu är han professionell FIFA-spelare och har vunnit VM och har två SM-titlar.

Under smeknamnet Boraslegend har Ivan Lapanje blivit känd världen över som e-sportare.

– Jag har levt ett drömliv nu de senaste fyra åren, säger han.

Första Fifa-spelet fick han som sexåring från sin pappa och han blev förälskad i både sporten och spelet. När han ville börja spela på heltid och skrev på proffskontraktet var föräldrarna först tveksamma. Men efter VM-titeln 2013 kunde de känna sig lugna.

– När jag kom hem med checken var det inga frågor kan jag säga. Den var på 140 000 dollar så då hade de inget mer att säga.

Det är inte ovanligt för Ivan Lapanje att stöta på fördomar om att han sitter inne och spelar dygnet runt, äter skräpmat och inte motionerar. Men så ser inte en professionell e-sportares värld ut.

– Det blir allt viktigare att sköta sina rutiner med kost, träning, sömnen och allting. Och om man kollar på alla de bästa spelarna så ser många atletiska ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".