Byggarbetsplats.
Projektet kommer att vara färdigt i höst. Då ska även de fällda träden vara ersatta. Foto: Andreas Granath/SR
BORÅS

Fällda träd ger plats åt bussar

"Det blir ett bättre flöde i kollektivtrafiken"
1:10 min

Träden framför Centralstation i Borås har tagits bort och i dess ställe syns nu en jordhög. En ny hållplats ska byggas och träden ersättas med nya.  

Alla träd framför Centralstationen i Borås har tagits ner och området förvandlats till en byggarbetsplats. Planen är att leda om biltrafiken och skapa två nya busshållplatser. Jan-Åke Claesson, enhetschef för trafik på tekniska förvaltningen i Borås, berättar varför:

– Borås får ju en ökad resande med kollektivtrafik, så vi ser till att förbättra så att det blir ett bättre flöde i kollektivtrafiken. 

Det är på ytan framför Centralstationen, där det tidigare varit av och påstigningsplats som de två nya busshållplatserna ska byggas.

Biltrafiken kommer ledas om så att enbart bussar kan köra framför stationen, och dessutom kommer vägen som går ner till stationen bredvid Krokshallsberget att breddas så att bussar kan köra i båda riktningar. Bilar kommer däremot bara kunna köra nedåt, för att sedan vika av åt höger. 

Projektet som inleddes den första juni pågår under sommaren då färre åker med kollektivtrafiken, kommer att vara färdigt någon gång i september eller oktober. Då ska även de fällda träden vara ersatta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".