Shai Dahan, streetartmålare
1 av 2
Redan tidigare i har Shai Dahan gjort en målning för ett företag i Gällstad. Foto: Privat
Street art målning av Shai Dahan
2 av 2
Bilden av dalahästarna i Borås är målad av Shai Dahan. Foto: privat
ULRICEHAMN

Kvinnorättskämpe hyllas som street art

Kulturstrateg: Det är jättespännande och nytt för oss
1:29 min

Ulricehamn kommer att få två street art målningar, som ska målas av Shai Dahan, som också varit kurator för No Limit i Borås. En av dem inspirerad av en av stadens kända kvinnor. 

– Jo, det är jättespännande, och lite nytt för oss, det är kul att testa. Vi är inne på det här med offentlig gestaltning och vi tar hjälp av Borås som är duktiga på detta, säger Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg i Ulrichamns kommun.

Shai Dahan är från USA och är en kändis inom street art-världen. I två omgångar har han varit kurator för No Limit i Borås.

Vill du berätta lite om målningarna?

– Shai Dahan har fått två idéer från mig som han tolkar: Jag har berättat om en viktig kvinna, Ada Nilsson, som är från Ulricehamns kommun. Hon var en av Sveriges första läkare i början på 1900-talet. Hon var viktig för att kvinnor skulle få rösträtt och aborträtten. Henne vill jag lyfta fram. Den andra är en överraskning.

Vad hoppas du att de här målningarna ska ge?

Jag hoppas att man njuter av konsten som är offentlig. Jag tycker om offentlig konst, det är låga trösklar in till kulturen genom att man placerar den på väggar och gator.

Förutsatt att det inte regnar så börjar Shai Dahan att måla den första bilden under söndagen och den ska vara vid kinarestaurangen som vetter mot Stureparken. Den andra kommer vara vid Skomakaregränd. Det tar omkring tio dagar att färdigställa bilderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".