TRANEMO

Sportläger i Tranemo ska integrera ungdomar

1:45 min

Fotboll, innebandy, minigolf och biljard. En satsning på sportläger i Grimsås ska leda till integration för ungdomar i Tranemo kommun.

För första året satsar Tranemo kommun på att blanda ungdomssport med integration. Varje dag i två veckor bussas 70 ungdomar mellan 11 och 18 år till Grimsås. Där ska chans att prova på olika sporter.

Bland annat får ungdomarna ha fotbollsträning ihop med Grimsås IF och innebandyträning med Tranemo IF.

Få fler att våga idrotta
Susanne Norén är Fritidskonsulent på Tranemo kommun och den som ligger bakom projektet.

– Det kan nog vara svårt för många att ta sig dit och börja träna. Tanken är att ungdomarna ska träffa på olika folk så det blir lättare att våga börja, säger hon.

Vill bli som Zlatan
Hälften av ungdomarna på lägret är födda i andra länder och syftet är att få dem att intressera sig för olika sporter och enklare kunna gå med i någon klubb, om de skulle vilja.

En av ungdomarna som följt med på lägret är Shahin Aslan som för sju månader sedan lämnade Afghanistan. Han är redan fotbollsintresserad.

– Jag gillar fotboll och ska bli som Zlatan, lika duktig och snabb, säger han.

Även Klara Johansson är med på lägret.

– Man kan lära sig att man kan vara med människor utan att förstå varandra helt och hållet. Dessutom, kan man hjälpa till att lära ut svenska, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista