Emelie Pousar
Emelie Pousar kände att läkarna inte tog henne på allvar. Foto: Anna Engström /Sveriges Radio
SJUKDOMAR

Lång väg till hjälp för den med endometrios

1:38 min

23-åriga Emelie Pousar har nyss fått diagnosen endometrios, en sjukdom som ger svåra menssmärtor. Men vägen till hjälp och behandling har varit både lång och smärtsam.

Sjukdomen endometrios innebär extrema smärtor vid ägglossning och mens. Omkring 200 000 kvinnor i landet har diagnosen men mörkertalet tros vara stort.

Emelie Pousar, som är 23 år, fick nyss sin diagnos men känner att hon har fått mycket kämpa för att vården ska ta henne på allvar.   

– Jag får extremt ont. Jag kan inte gå eller någonting för det strålar ut i benet och upp i ryggen. Det känns som att något ska explodera i kroppen, säger Emelie Pousar. 

Magen började värka
I maj började det göra mycket ont i Emelies mage och hon åkte akut till Södra Älvsborgs sjukhus. Men hon kände att läkarna inte tog henne på allvar, och hon skickades hem henne utan hjälp.

– Ingen gyn-läkare jag träffade där uppe har bemött mig bra. Jag tror många är av inställningen att det handlar om kärringgnäll, säger Emelie. 

Lång väntetid på behandling
Emelie väntar nu på att få en spiral insatt som behandling mot endometriosen. Efter att hennes tid flyttats fram flera gånger måste hon nu vänta till september för behandling.

Det försämrar livskvalitén så extremt mycket av att gå runt och ha ont.

Niran Jalal är läkare på kvinnokliniken på SÄS och hon säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall. Niran Jalal säger att hon inte vet varför Emelie måste vänta så länge. 

– Egentligen borde man sätta in behandling så snabbt som möjligt. Det kan hända att vi inte haft lediga tider. Vi har haft lite press på oss, säger Niran Jalal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista