En rullstol
1 av 2
Den statliga schablonen för hjälp med att exempelvis gå på toaletten ligger på 288 kronor per timma. Mark vill istället betala 255 kronor. Foto: Gustav Sjöholm / TT
Marks kommun Mikael Larsson (C), ordförande i socialutskottet.
2 av 2
Marks kommun har under tre år vägrat följa den statliga rekommendationen. Mikael Larsson (C), ordförande i socialutskottet. Foto: Eric Porali/Sveriges Radio
MARK

Funktionsnedsatta i tvist med kommunen om rätt till högre ersättning

1:44 min

Marks kommun vill inte betala den ersättning för personlig assistans som rekommenderas av staten. Så trots att flera personer fått rätt till 33 kronor mer i timmen, överklagar kommunen beslutet. 

De människor som behöver hjälp med grundläggande behov, som att exempelvis gå på toaletten, får ekonomisk ersättning för assistans. Är hjälpbehovet mindre än 20 timmar per vecka ges ersättningen av kommunen. Behöver man däremot hjälp i mer än 20 timmar per vecka får man pengar från försäkringskassan. 

Den statliga schablonen ligger på 288 kronor per timma. Mark vill bara betala 255 kronor.  

– Vi har sagt att det känns helt okej med den nivån vi lagt oss på. Schablonen ska vara en vägledning och fler kommuner har också andra nivåer, säger Mikael Larsson (C), ordförande i socialutskottet i Mark.

Tvist sedan 2013
Tre personer har sedan 2013 när Marks kommun sänkte ersättningen försökt få den tillbaka till den nivå som staten rekommenderar. P4 Sjuhärad har inte kunnat tala med någon av dem men de framför följande sitt assistansbolag, Handen Assistans:

"De känner sig mindre värda och de känner att de inte behandlas likvärdigt. De är väldigt trötta på det här som har hållit på fram och tillbaka i 3 år. De är också rädda för att de ska bli av med assistansen på grund av att de överklagat." 

– Är det så blir jag helt förskräckt. Så får det absolut inte vara. Känner man inte att det fungerar så måste man våga berätta, säger Mikael Larsson (C).

I en dom från förvaltningsrätten i Jönköping slås det fast att de tre personerna har rätt till en ersättning som är lika hög som den statliga schablonersättningen. Men nu överklagar Marks kommun domen.

– Detta är individuella fall och det vill jag inte kommentera. Men säger förvaltningsrätten att vi ska höja så får vi justera, säger Mikael Larsson (C).

Men ni har ju överklagat förvaltningsrättens dom? 

– Ja för vi har ju den möjligheten. Men skulle kammarrätten komma fram till något annat så får vi ju ändra efter det, säger Mikael Larsson (C).

 

Fakta assistansersättning

  • Behöver man personlig assistans och hjälp med grundläggande saker så som att gå på toaletten under 20 timmar i veckan får man stöd via kommun. I detta fall 255 kronor per timma om man som brukare valt ett privat assistansbolag.
  • Behöver man hjälp med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar per vecka får man pengar för assistans via Försäkringskassan enligt den statliga schablonen på 288 kronor. En ersättning som till och med kommunernas egen intresseorganisation tycker är låg.
  • Till och med kommunernas egen intresseorganisation SKL menar att den statliga rekommendationen är för låg. Att det är svårt att klara assistans på den nivå som sten lagt assistansersättningen. Marks kommun ligger 33 kronor i timman under den ersättning som SKL tycker är för låg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista