Ett brudpar håller varandra i hand.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Otidsenlig tradition ny bröllopstrend

Präst: Då kan väl brudgummen gå in med sin mamma?
1:23 min

Det blir allt vanligare vid bröllop är att döttrar lämnas bort av sin pappa till sin blivande man. En trend från hollywoodfilmer som präster i Svenska kyrkan menar är gammalmodig och osvensk. 

– Man har sett det på tv och tycker att det är ett fint hedersuppdrag för pappan. Det handlar inte om att överlämna utan att det är fint att brudgummen står där framme och väntar, berättar Annika Larsson som är präst i Caroli Kyrka i Borås.

Hon träffar många brudpar som vill att bruden ska lämnas över av sin pappa till brudgummen. Vilket kan ge en bild av att kvinnan lämnas från en förmyndare till en annan som en ägodel. Annika Larsson försöker då förklara att den svenska vigselordningen är att båda tågar in samtidigt i kyrkan som jämlikar. 

– Den svenska traditionen är att man går in som två personer med eget ansvar och myndighet. Det är den bilden man vill visa med det, att man är en myndig människa.  

De senaste tio åren har antalet vigslar i Sverige ökat med 25 procent. Flest par vigdes i augusti som tagit över rollen som bröllopsmånad från maj och juni. Utvecklingen går också mot att fler väljer att gifta sig borgerligt istället för i kyrkan. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".