Jämställda frisyrer

Den gamla hederliga snaggningen för en hundring eller två, som en gång var så populär är nu ett minne blott - ja inte själva snaggningen men väl priset. Idag träder lagen ikraft som ska göra frisörpriserna jämställda.

Idag trädde en ny lag om utvidgat skydd mot könsdiskriminering i kraft. Den innebär att man kan anmäla till JämO om man har blivit könsdiskriminerad i samband med köp av varor och tjänster. Tjejtaxan på taxi försvinner, åldersgränserna på krogen jämnas ut, och så försvinner den gamla herrklippningen, det vill säga prisskillnaderna mellan herr- och damklipp ska bort. Marianne Söderhjelm är frisörska på salong Bond i Borås berättar om förberedelserna.
- Vi har ändrat i våra datorer, vi sätter ett jämnt pris för alla klippningar, säger hon.

För att efterfölja lagen har de flesta salonger liksom salong Bond helt enkelt höjt priset på herrklippningen.För de flesta herrar innebär detta en prisökning på en 20-30 kr. Enligt Arne Alfredsson, som just blir klippt, så spelar 20 kr inte någon större roll.

- Jag har la råd med det, säger han till radio sjuhärads reporter.

Enligt Marianne Söderhjelm är det inte mer än rätt att höja priserna för killarna, eftersom den gamla snaggklippningen börjar bli allt mer sällsynt och även herrklippningen har blivit mer avancerad och tar tid att klippa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista