Kommunen som ökar mest i landet

1:34 min

Nya skolor går före en simhall när Bollebygd ska anpassa sig till den ökande befolkningen.

Bollebygd ökade med 179 personer under första halvåret. Sett i förhållande till sin befolkning så är det mest i hela Sverige.

– Jag tror det är närheten till både Borås och Göteborg. Man kan bo här med barn och familj och ha nära till jobbet, säger Eva Balsby som själv flyttade till Bollebygd för familjen.

– Om man generaliserar så är den nya Bollebygdsfamiljen en familj från Göteborgsområdet. Oftast en akademikerfamilj med ett barn och ett på väg som söker sig sitt första egna boende och då ser vi att Bollebygd är ett väldigt attraktivt alternativ, säger Anders Einarsson, kommunchef.

Ingen simhall än

Många i Bollebygd hoppas på en simhall, men den får enligt kommunen vänta några år, först och främst behövs nya skolor.

– Vi bygger just nu en ny skola som tyvärr nästan är fullbelagd när vi flyttar in i den men vi tittar redan nu på var vi ska bygga nästa någonstans. Det kommer vi behöva göra inom en femårsperiod, och skolor går just nu före en simhall, säger Anders Einarsson.

När många personer flyttar in under en kort tid så ställer det också stora krav på kommunen med skola och omsorg.  

– Vi vill ju växa men når man över en viss gräns så hänger inte den övriga kommunala servicen med och det är väl våran utmaning att se till att vi gör det på rätt sätt. Vi har ett dubblat krav på resultat i kommunens ekonomi för att vi ska ha pengar för att klara de här utmaningarna, säger Peter Rosholm (S), kommunalråd.

Bo i Bollebygd

För att göra fler intresserade och svara på frågor bjuder kommunen den tredje september in till en dag som de kallar Bo i Bollebygd. Den ska innehålla både information om kommunen och vad som finns där, dessutom bjuder man på en guidad busstur.

– Vi får väldigt mycket frågor och då har vi sagt att det vore bra om vi samlade ihop det och bjuder in människor som kan vara intresserade av att flytta hit. Även många Bollebygdsbor är intresserade av att höra vad som händer i Bollebygd och åka runt och titta, säger Peter Rosholm.