Anonymt sex försvårar smittspårning

5:13 min

Tillfälliga förbindelser mellan anonyma, vilket sker via sexchattar och sexappar, försvårar smittspårningen om personerna visar sig bära på en könssjukdom.

Att personer på sexchattar på nätet använder alias, nicknames, istället för sina riktiga namn försvårar för sjukvårdspersonal vars uppgift är att hitta de personer som haft oskyddat sex med någon som konstaterats ha en smittsam könssjukdom, berättar Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. 

– Vet man inte vem man har haft sex med så vet man ju inte. Vi har personal som går in på de här sajterna och letar efter ett visst nickname och försöker få kontakt. Men det är inte alltid så lätt, säger han.

Smittspårningspliktiga sjukdomar

Klamydia, gonorré och syfilis är smittspårningspliktiga sjukdomar. Smittan ska alltså enligt svensk lag spåras. När det gäller gonorré och syfilis märks de senaste åren en ökning i Västra Götaland. Gonorré har ökat från 140 fall 2014 till 200 fall 2015. Syfilis, som mest finns i storstadsområdena, ökade från 17 fall 2014 till runt 50 fall 2015.

För att förbättra möjligheten att smittspåra effektivt jobbar Peter Nolskog och hans kollegor för att få kompetensen för smittspårning samlad på ett ställe i länet.

– Vi vill få till en centraliserad smittspårning. Det ska skötas av några få personer som verkligen kan det här. Det kräver fingertoppskänsla och kunskap om sjukdomarna men också ett förhållningssätt som gör att en person får förtroende nog att berätta om sina sexkontakter.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.