Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristin Derenchy, internationell koordinator, Högskolan i Borås.
Kristin Derenchy, internationell koordinator, Högskolan i Borås. Foto: Jenny Hellström

Fler internationella studenter kontrolleras innan studier i Sverige

Kristin Derenchy: Viktigt att studenterna klarar utbildningen
1:34 min

Fler utomeuropeiska studenter kontrolleras extra innan studier på svenska högskolor, något som resulterat i att väntetiden för att få uppehållstillstånd ökat.


För den som bor i ett land utanför EU krävs uppehållstillstånd i Sverige för att få studera här.

På Högskolan i Borås har man i år ett 50-tal personer som har ansökt om att få gå högre utbildningar, och de personerna har också betalat terminsavgifterna - som ligger på mellan 40 000 och 100 000 kronor beroende på utbildning.

Men skolan ser redan nu att minst en femtedel inte kommer att komma, eftersom de inte beviljas uppehållstillstånd.

Migrationsverket bekräftar att det är en ökning av antalet ärenden där det finns en indikation på att personer som har sökt en utbildning egentligen inte har tänkt studera. I de fallen görs en djupintervju med personen på ambassaden i hemlandet. Ökningen av antalet sådana här fall har resulterat i att väntetiden för att få besked om uppehållstillstånd blivit längre.

Varför fler undersöks ordentligare nu har Migrationsverket inget klart svar på men man svarar i ett mejl till P4 Sjuhärad att det kan bero på att Migrationsverket blivit bättre på att upptäcka brister i ansökningarna eller att det är fler personer som ansöker om att plugga i Sverige trots att de egentligen inte tänker göra det.

När det gäller en del av de studenter som sökt till Högskolan i Borås, men som nekats uppehållstillstånd, har det handlat om bristande språkkunskaper.

– Det klart att vi är glada för alla studenter som vill komma hit men det är viktigt att de kan klara sin utbildning, att de har rätt förutsättningar, säger Kristin Derenchy, som är internationell koordinator på Högskolan i Borås.

Att studenterna inte får uppehållstillstånd och alltså inte kan påbörja utbildningen i Borås innebär dock extra arbete för högskolan.

– Det kan betyda att de återkallar studieavgiften som de betalat in till oss, och i varje fall måste det tas ett enskilt beslut, och det betyder ju extra jobb, säger Kristin Derenchy.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".