Bron är ännu inte klar på Borås djurpark.
1 av 3
Fortfarande saknas de sista 51 metrarna av bron. Foto: Sara Lundin/Svergies Radio
Bo Kjellson, vd för Borås djurpark.
2 av 3
Bo Kjellson, vd för Borås djurpark säger att det var i våras som de insåg att bron inte skulle bli klar till årets säsong.
Bron i Borås djurpark.
3 av 3
I början av 2017 hoppas man att bron ska vara klar. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio
BORÅS

Djurparksbro försenad efter planeringsmiss

Djurparkens vd: Lätt att vara efterklok
2:15 min

Den spektakulära bron i djurparken skulle varit klar den här säsongen men bygget blir nu ett år försenat efter en miss i planeringen.

Omkring 20 meter över marken på högsta ställer och 390 meter lång ska bron bli som ska leda besökare direkt från ingången upp till savannen. Dock saknas i nuläget 51 meter i mitten som är tänkt att gå över järnvägen. Arbetet påbörjades för ungefär ett år sedan och skulle varit klart till den här säsongen.

– Det finns väldigt mycket säkerhetsaspekter att tänka på och det är Trafikverket som vi samarbetar med som egentligen är huvudman för järnvägsövergången, säger Bo Kjellson, vd för Borås djurpark.

Johan Lagerkvist är brospecialist och jobbar på Trafikverket.

– Generellt tar inte själva bygget längre tid men man behöver ha mycket bättre framförhållning när man bygger över järnväg, säger han.

Enligt honom har man inte hunnit med det i det här projektet.

– Det vi får göra nu är att söka tider för akuta arbeten.

– Med facit i hand så kanske man skulle gjort på lite annorlunda sätt men det är alltid lätt att vara efterklok. Jag tycker att vi har agerat och gjort vad vi kunnat göra utifrån de förutsättningar som var när vi gick in i projektet, säger Bo Kjellson.

Slår tillbaka kritiken
Men Andreas Ekström, socialdemokrat och ordförande i Djurparksbolaget, är irriterad över att Trafikverket målar upp en ensidig bild av vem som orsakat förseningen. Enligt honom har myndigheten visat en ovilja att ta tag i bygget. Hans version av vad som skett går att höra här.

Det är i nuläget osäkert om förseningen kommer innebära några extra kostnader. Kostnaden för brobygget och den nya entrén är beräknad att hamna på omkring 30 miljoner kronor. Istället för att vara klart till början av detta året väntas bron kunna invigas i början av nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".