Lars Johansson, bonde med sin skörd.
1 av 2
Bonden Lars Johansson från Fristad har skördat mer hö än han behöver. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
Kossor som äter.
2 av 2
Kossor som äter. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
JORDBRUK

Höet växte som gräs i år

Saker om hö du inte visste
1:40 min

Hösten närmar sig och då gäller det för bönderna att ta vara på det gräs på åkrarna så att korna har att äta under vintern. I år blir skörden riklig. 

En ko äter ungefär 25 kg ensilage varje dag, alltså torkat gräs och då gäller det att bunkra upp med mat inför vintern för bönderna. Lars Johansson, bonde utanför Fristad ser årets grässkörd som väldigt lyckad:

– Jag har fått bra både första- och andraskörd, jag har fått in 400 balar och kommer nog inte behöva använda mer än 200, och det är inte så bra bra marknad i år känns det som, det är lite svårsålt så det är inte lönt att göra mer balar, säger bonden Lars Johansson.

Inte bara vanligt gräs
För de som tror att gräset bara behöver växa sig högt innan det kan slås och ges till djuren får tänka om, det ligger en hel vetenskap bakom, Lars berättar:

– Ett riktigt bra foder innehåller 12 megajoule energi. Det är viktigt när du skördar för att få höga energi- och proteinvärden. Första skörd tar vi i maj-juni, sen är det oftast lagom efter sex till sju veckor, då är mognadsstadiet rätt för att få bra värden. Regnar det då i 14 dagar blir det förskjutet och då får du lägre värden. Du får en större mängd men du får inte mer energi och protein. 

Elitidrottskvinnor
Lars berättar att en mjölk-ko, varje dag gör åt lika mycket energi som det gör att springa ett maratonlopp. Det är elitidrottskvinnor vi har att göra med, och då gäller det att få i sig rätt sorts kost.

– Om man ska sälja hö till hästar behöver inte de ha så starkt foder, de vill ha lite mindre energi och protein oftast. Hästarna jobbar oftast inte så mycket, så de blir feta helt enkelt, säger Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".