Lena Hansson
Lena Hansson har bott i Colombia som frilansjournalist och träffade där många adopterade som sökte sina rötter. Foto: Privat.
LITTERATUR

Roman skildrar baksidan med adoption

Lena Hansson: Samtalet kring adoption måste breddas
1:57 min

Ett liv utan början. Lena Hansson har skrivit en bok som handlar om de konflikter man kan uppleva som adopterad i sökandet efter sina rötter. 

Lena Hansson, ursprungligen från Ulricehamn, har skrivit en bok om Åsa, som vid 25 års ålder reser till Colombia för att söka efter sina biologiska föräldrar. Den spännande historien kan läsas som en roman, men den lyfter också en problematik, säger författaren. 

– I Sverige har det funnits ett romantiskt skimmer kring adoption. Den som vill lyfta kritik eller problem blir betraktad som besvärlig. Adopterade som gör det får frågan "är du inte tacksam, du har väl det bättre nu", berättar Lena Hansson som med sin bok vill bredda samtalet kring adoptioner. 

Hon har själv bott i Colombia som frilansjournalist och träffade där många adopterade som sökte sina rötter. En av dem beskriver sitt eget liv som en bok som saknar det första kapitlet. Därför har Lena Hansson valt att inleda sin bok med tomma sidor. 

– Det spelar ingen roll hur många gånger du läser boken, det kommer ändå finnas saker du inte förstår.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".