Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.
Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

DNA-fynd avslöjade skolinbrottsligan

Tilly: Vi får ett kvitto på vem som gjort inbrottet
0:28 min

Sex personer har åtalats för 35 inbrott på skolor i olika orter i Sverige och Norge. Ett DNA-fynd på Myråsskolan i Borås gjorde att polisen kunde gripa inbrottstjuvarna.  

– När en DNA-träff går in på skolorna i Borås och Svenljunga får vi ju ett kvitto på vem som gjort inbrotten där. Det gör att vi kan sammankoppla våra inbrott med övriga södra Sveriges, sedan börjar pusslet läggas, säger Patrik Tilly, kammaråklagare i Borås. 

35 skolor i 17 kommuner utsatta
Många skolor Sjuhärad har under 2016 drabbats av inbrott där framförallt elektronik såsom surfplattor och bärbara datorer stulits. Under torsdagen väcktes åtal mot sammanlagt sex unga män, fyra av dem har suttit häktade en längre tid. 

De sex unga männen misstänks för inbrott på sammanlagt 35 olika skolor i 17 olika kommuner. Inbrotten har utförts under vintern, våren och sommaren och den stulna elektroniken beräknas ha ett värde på runt 4,4 miljoner kronor. De unga männen har även orsakat skadegörelse för över 2 miljoner kronor.

En av de misstänkta är fortfarande på fri fot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".