Tony Warren med den nyaste kassen till vänster i bild och originalet till höger i bild. Foto: Erika Larsson/SR.
Tony Warren med den nyaste kassen till vänster i bild och originalet till höger i bild. Foto: Erika Larsson/SR.
FREDAGSGÄSTEN

Piratkopierade konstnären efterfrågad som porträttmålare

Tony Warren: Jag gick på samma söka jobb-kurs som prins Daniel
1:01 min

Han blev rikskänd när hans motiv på en Ica-kasse piratkopierades av en handlare i Ockelbo. Men konstnären Tony Warren har mer än så på sitt CV.  

Han har bland annat målat en officiell bröllopspresent till Victoria och Daniel, ett porträtt på de båda som fick mycket uppmärksamhet. 

– Det blev nog så stort eftersom jag var den första privatpersonen som överlämnat en bröllopspresent officiellt vid ett kungabröllop, berättar Tony Warren. 

Men mest uppmärksamhet fick han nog i och med konflikten med en Ica-handlare i Ockelbo. Han stämde dem för att de använt hans motiv på sina plastpåsar utan tillåtelse, enligt ett gammalt avtal som löpt ut. Efter en segdragen tvist nåddes till slut en överenskommelse om ekonomisk kompensation.

– Det är alltid jobbigt när man befinner sig i en konflikt. Men nu känns det bra att vi uppnått en förlikning, säger han. 

De senaste åren har han bott och verkat i Borås, ett ställe han trivs bra på. Uppväxten skedde på många olika håll i världen;  i Tyskland, USA och Sverige. Men länge levde och verkade han i Ockelbo-trakten i Gästrikland som också Prins Daniel kommer ifrån. 

– Jag känner ju Daniel som bekant. Vi gick på samma söka jobb-kurs samtidigt en gång. 

Vad blev det för jobb av det?

– Ja, jag blev ju konstnär sen och Daniel blev ju prins sen som bekant. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".