Katarina Hellgren.
1 av 2
Katarina Hellgren blir Marks kommuns första kvinnliga präst. Foto: Aron Engman/Sveriges Radio
Ett gammalt svartvitt fotografi från prästvigningen 1960.
2 av 2
1960 vigs diakonissan Ingrid Persson till präst som en av de första kvinnliga prästerna i Sverige. Foto: Pressens Bild

Mark har fått sin första kvinnliga präst – någonsin

Hellgren: Har vänner och kollegor som är homosexuella
1:54 min

Det har varit en turbulent tid i Kinna församling där kvinnliga präster och homovigslar mött motstånd. Men nu står det klart att Mark fått sin första kvinnliga präst.

– Jag fick höra att jag var den första kvinnliga prästen här i Marks kommun, jag trodde inte att det var sant. 60 år efter det att den första kvinnan vigdes till präst i Sverige, säger komminister Katarina Hellgren.

Hon började som IT-konsult, men sadlade om och blev präst i Västerås för snart 20 år sedan. Under dom senaste åren har hon fokuserat på keramisk konst och kom nyligen in på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

– Jag känner att jag vid sidan om studierna faktiskt har så mycket tid och energi över att jag kan jobba i en församling samtidigt. Så jag ringde runt och fick napp här i Kinna, säger hon.

Konservativ historia
Men vad hon inte kände till då var att församlingarna i Mark sedan länge varit kända för sin konservativa syn på kristendom. Vissa falanger inom rörelsen vill varken se kvinnliga präster eller samkönade äktenskap i kyrkan. Och tidigare har P4 Sjuhärad berättat att konflikterna inom Kinna församling gått så långt att flera ur personalen sjukskrivit sig.

Men vad tänkte du då?

– Jag tänkte, äntligen. Det var väl på tiden.

Nu tar kyrkorådet i Kinna församling alltså nya tag igen och har anställt kyrkoherden Joakim Selin och komminister Katarina Hellgren.

Och hon har inget emot att viga homosexuella par.

– Nej, det har jag inte.

FAKTA: 

1958 Beslut om att kvinnor kunde få bli präster.

1960 Prästvigdes de första kvinnliga prästerna. 

1970 Första kvinnliga kyrkoherden.

1990 Första kvinnliga domprosten.

1997 Första kvinnliga biskopen. 

2014 Fösta kvinnliga ärkebiskopen.

Källa: Svenska kyrkan 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".