En polisbil.
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio Sjuhärad
ENKÄT

Boråsarna är positiva till polisen

"Jag skulle känt mig mycket mer trygg om det fanns poliser runtomkring"
2:08 min

Svensk polis har stora problem enligt samstämmiga rapporter senaste tiden. Siffrorna över antalet uppklarade brott är rekordlåga och förra året klarades bara 14 procent av brotten upp.

Siffrorna kommer från en granskning som Dagens Nyheter har gjort om hur de förändringar som skett sedan den stora omorganisationen inom polisen har påverkat myndigheten. Förändringen som gjordes för 1,5 år sedan innebär att det som tidigare varit 21 regionala myndigheter istället blev en enda stor polismyndighet.

Att endast 14 procent av de anmälda brotten klarades upp förra året kan jämföras med att 18 procent av de brott som anmälts för för fem år sedan klarades upp.

När P4 Sjuhärad gick ut på stan och frågade boråsarna vad de tycker om polisen tyckte de flesta att polisen gör ett bra jobb, men att de skulle känna sig tryggare om polisen syntes oftare på stan. En av dem är Lena Hellström Olsson.

– De märks inte mycket.

Vad tror du att det hade gjort för skillnad om de hade synts mer?

Ja, det kanske hade känts lite tryggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".