Charlotta von Zweigbergk
Charlotta von Zweigbergk Foto: Jan-Ake Eriksson/Ordfront
BOKMÄSSAN

Charlotta von Zweigbergk om boken som väcker ilska

Författaren: Få förstår hur det kan vara
0:57 min

Berättelsen om egenföretagaren Beata som blir sjuk och faller fritt genom ett socialt skyddsnät som inte längre existerar har väckt förfäran och ilska.

Beata har utbildning, är framgångsrik egenföretagare och har uppfostrat fyra barn utan att någonsin vara sen med en räkning. Så blir hon sjuk och upptäcker att de trygghetssystem Sverige alltid slagit sig för bröstet om bara är ord på papper. Snart tillhör hon en växande skara fattiga som istället för att skänka ett bidrag blir en i kön till klädutdelningar och Frälsningsarméns soppkök.

– Jag önskar att historien slutat lyckligt, säger författaren Charlotta von Zweigbergk, som blev tillfrågad av förlaget om hon ville skriva berättelsen om Beata. Som rest sig något men fortfarande har en lång väg kvar tillbaka till ett värdigt liv.

– Vi tror att vi är skyddade av vår svenska välfärd, men det gäller inte längre. Den kostar lika mycket men istället för att hjälpa oss kontrollerar och misstänkliggör den oss, säger Charlotta von Zweigbergk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".