infrastrukturminister Anna Johansson
infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: Niclas Odengård/SR.
EKONOMI

Regeringens budget ger Sjuhärad miljoner

Infrastrukturministern: Finns mycket kvar att göra
1:45 min

En profilfråga i regeringens budgetförslag är ett extra tillskott på 10 miljarder till Sveriges kommuner. Bara för Borås ger det 90 miljoner in i kassan.

Idag presenterade regeringen sitt förslag för Sveriges budget nästa år. Förutom den klassiska budgetpromenaden i Stockholm presenterades den runt om i landet, bland annat i Borås.

Miljardstöd
Infrastrukturminister Anna Johansson kom till Viskastrandsgymnasiet där hon redogjorde för en närmast klassisk rödgrön statsbudget - med skattehöjningar, bidragshöjningar men också satsningar.

– Med mer resurser till välfärden och bättre statsfinanser tycker jag vi har anledning att vara stolta, säger Anna Johansson.

Sjuhärads kommuner kommer att få del av 10 miljarder extra som delas ut över Sverige. Dock innehåller propositionen bara reda siffror för Borås.
I ett räkneexempel framgår att kommunen får nära 90 miljoner av de 10 miljarderna. Tillsammans med tidigare meddelade tillskott får Borås totalt 280 miljoner i extra statsbidrag nästa år.

Besked om järnväg
Järnvägarna generellt får ett välbehövligt tillskott för underhåll, men först om två år.

Däremot tror infrastrukturminister Anna Johansson att det kommer ett besked senare i höst om det blir en höghastighetsjärnväg genom Sjuhärad eller ej.

– Det finns fortfarande en hel del att utreda, men det vore konstigt om det inte kommer något om detta senare i höst (i infrastrukturpropositionen).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".