en skål med soppa, en sked och en bit bröd
Bild på en något annorlunda variant av rotsellerisoppan i receptet. Foto: Janerik Henriksson/TT
RADIOKOCKEN

Rotsellerisoppa med vitlöksfrästa räkor

Radiokocken: Vi äter alldeles för lite soppor
1:27 min

Matinspiratören Calle Westerholm besökte radion för att prata sig varm om höstsoppor och bjuder på en lyxig variant med rotselleri och räkor. 

Rotsellerisoppa med vitlöksfrästa räkor

Detta behövs för fyra personer:

½ st rotselleri
0,5 dl flytande fiskfond
1 dl torrt vittvin
½ lit vispgrädde
20 st räkor med skal
4 st vitlöksklyftor
Salt
Malen vitpeppar

Så här gör du:

1. Skala och tärna rotsellerin i små kuber.

2. Häll fiskfond och vittvin i en kastrull och låt det få ett uppkok.
Häll sedan i grädden och sellerin i kastrullen. Låt det koka på svag värme i ca 15 minuter.

3. Mixa soppan med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. 

4. Skala vitlöken och hacka den fint. Skala även räkorna. 

5. Fräs vitlöken i en stekpanna någon minut. Tillsätt räkorna de sista sekunderna. 

6. Lägg fräset i djupa tallrikar och slå över den varma soppan. 

7. Servera med ett gott bröd och ett mousserande vin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".