Anita Pettersson vann Forskar Grand Prix.
1 av 2
Anita Pettersson vann Forskar Grand Prix. Foto: Suss Wilén.
De fem tävlande i Forskar Grand Prix.
2 av 2
De fem tävlande i Forskar Grand Prix. Foto: Suss Wilén

Forskar-Anita bäst på att förklara enkelt

Anita Pettersson: Frågan är jätteviktig
1:34 min

Forskare brukar ibland anklagas för att vara krångliga och svåra att förstå. På högskolan i Borås arrangeras sedan flera år Forskar Grand Prix, där forskare tävlar om presentera sin forskning på ett enkelt.

– Det känns hedrande, för det är ju hård konkurrens, säger Anita Pettersson, docent inom resursåtervinning på Högskolan i Borås, som vann årets tävling.

Det här att forskare kan upplevas som lite svåra att förstå, stämmer den fördomen?

– Både ja och nej, jag tycker att det finns en hel del som är bra på att framföra sin forskning och andra som är mindre bra.

Varför är det viktigt att kunna berätta om sin forskning på ett lätt sätt?

– För att det ska komma alla till del, man kan ju komma på väldigt bra saker men kan man inte förmedla dem så gör det ju inte så väldigt stor nytta, säger Anita Pettersson.

Petterssons forskning går ut på att ta fram en förbränningsprocess, där kommunalt avloppsslam tillsammans med andra bränslen ska förbrännas på ett speciellt sätt där askan blir väldigt rik på fosfor. Askan ska dock inte innehålla några tungmetaller. Slammet som blir över ska användas som gödningsmedel.

– Frågan är himla viktig eftersom forsforn håller på att ta slut, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".