vd Jan Frykhammar och Ulf Ewaldsson, teknik- och strategichef på presskonferensen.
Ericssons vd Jan Frykhammar och Ulf Ewaldsson, teknik- och strategichef, under pressträffen på Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm. Ericsson bekräftar att 3 000 tjänster i Sverige försvinner. Foto: Maja Suslin/TT
ERICSSON

Ericssons vd om Borås framtid

Jan Frykhammar: Betydande neddragningar i produktionen
1:07 min

Ericssons vd Jan Frykhammar betonade att det handlar om "betydande nedragningar" när det gäller företagets verksamhet i Borås på en presskonferens tidigare idag.

Frykhammar, som är till förordnad vd för Ericsson, samlade till presskonferens i Kista i Stockholm idag. Han fick frågan om det blir någon verksamhet kvar i Borås men svarade svävande.

När det gäller produktionen som är kopplad till mini-link, som finns i Borås, är efterfrågan väldigt varierad, sa vd:n Jan Frykhammar, och framöver så kommer Ericsson därför att jobba mer med partners framöver.

Däremot så meddelade han att viss verksamhet blir kvar i Kumla.

– Vi har för avsikt att ha kvar avancerad förserieproduktion, främst kopplad till 5G, sade Jan Frykhammar.

Men denna rör en förhållandevis liten del av de anställda i Kumla.

Totalt ska Ericsson minska med 3 000 anställda, av totalt 16 000 anställda i Sverige. På presskonferensen idag sa vd:n att produktionen kommer att centraliseras till företagets stora produktionssajter i Estland och Kina.

Vd Jan Frykhammar sa också att anledningen till neddragningarna är att Ericsson verkar på en mycket konkurrensutsatt marknad.

Förutom produktionsanställda berörs också anställda som jobbar med forskning- och utveckling, där kommer 800 jobb att försvinna.

Samtidigt kommer Ericsson också att nyanställda, det handlar om nyutexaminerade personer till forskning- och utvecklingsavdelningen. Totalt 1 000 personer under en treårsperiod, sa strategi- och teknikchefen Ulf Ewaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".