Översiktskarta Bergadalen, Bollebygd.
Översiktskarta bostadsområdet Bergadalen. Foto: Jenny Hellström/SR
BOLLEBYGD

Oklara markförhållandena på Bergadalen

Ann-Charlotte Lind: Vi måste få veta hur det ser ut
1:59 min

Den närmaste veckan blir helt avgörande för om flera tomter på Bergadalen i Bollebygd kan bebyggas utan att grävas om och stabiliseras till höga kostnader.

En första provborrning och undersökning i november förra året så fanns det indikationer på att marken kan behövas stabiliseras ner till två meters djup på fyra tomter.

Den här veckan ska man göra kompletterande undersökningar i området.

– Vi har beställt en kompletterande undersökning av tomterna och det handlar att belasta marken för att se hur väl packad marken är, säger Ann-Charlotte Lind som är samhällsbyggnadschef.

Projektet kritiseras för brister
Bergadalen i Bollebygd är det nya bostadsområdet som växer fram i de norra delarna av tätorten. Bergadalen har hamnat i fokus efter att det visat att det fanns flera brister pekas när det gäller hur kommunen hanterat bostadsområdet. Det har P4 Sjuhärad berättat om tidigare och det framgick också i den externa granskningen av projektet som nyligen lades fram.

Hållfasthet undersöks ytterligare
Den geotekniska undersökningen visade att det går att bygga hus på tomterna med indikerade också att de översta lagren behöver åtgärdas två meter ner. Men undersökningen ger inte något klart besked om markförhållandena och därför har kommunen nu tagit initiativ till att göra en mer noggrann dokumentering och därför ska markens hållfasthet undersökas den närmaste veckan.

– Rapporten kan visa att det är fullgott eller så måste vi åtgärda, det återstår att se, säger Ann-Charlotte Lind.

Kostnaderna kan öka ännu mer
Behöver marken åtgärdas kommer det att bli betydligt kostsammare än den undersökning som nu görs. Varje tomt betingar ett värde på ca 750 000 kronor vilket blir en intäkt för kommunen, så fyra tomter är värda tre miljoner kronor för kommunen. Kommunen har betalat ut miljonbelopp till en exploatör som iordningställt marken och frågan är om kommunen accepterar brister.

Det är inget vi accepterar. Skulle det visa sig att det finns brister så får vi utreda ansvarsfrågan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".