Tvådelad bild: Ett barn läser ur koranen och rektor Abdirizak Waberi
Abdirizak Waberi rektor för Islamiska skolan i Göteborg är glad över att kunna öppna skola även i Borås. Foto: A.M. Ahad/AP och Henrik Montgomery / SCANPIX

Islamiska skolan får starta i Borås

Abdirizak Waberi: Vi är mycket glada för beskedet
1:09 min

Skolinspektionen godkänner nu Föreningen Islamiska Skolans ansökan om att få starta förskola och grundskola i Borås. Planen är att skolan ska ha 500 elever och starta höstterminen 2017.

I somras avslog Skolinspektionen ansökan, bland annat eftersom de inte tyckte att skolan visat att de skulle kunna få tillräckligt många elever. Det beslutet överklagades och skolinspektionen gav då skolan rätt och nu godkänner man deras ansökan.

I beslutet står det att utbildningen får starta efter den sista juni nästa år.

– Vi är mycket glada. Vi har haft kontakt med invånare som visat intresse för att ha en liknande skola, så därför vill vi starta även i Borås, säger Abdirizak Waberi som är rektor för Islamiska skolan i Göteborg. 

Vad skiljer er skola från en vanlig kommunal skola?

– Vi förstärker elevernas identitet genom att se till att de är bekväma med vem de är och hur de är. Och att kunna skapa sig ett utrymme i samhället, precis som vilken människa som helst. 

Skolan ger även enligt Waberi eleverna möjlighet att kunna be och äta halalmat under skoltid. 

– Vi tittar nu på att hitta en lämplig lokal. Jag hoppas att vi kan ha ett bra samarbete med Borås stad, säger rektorn Abdirizak Waberi till P4 Sjuhärad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".