gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) och Ericsson i Borås
Gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) besöker krisdrabbade Ericsson i Borås. Foto: Claudio Bresciani / TT och Sveriges Radio
ERICSSON

Minister besökte krisdrabbade Ericsson i Borås

Anna Ekström: Kan behövas påfyllning av kompetens
1:15 min

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström träffade representanter för Ericsson på plats i Borås. Samtidigt rasar företagets aktie på börsen.  

Hon hade inga konkreta löften om statliga insatser i Borås om Ericsson går vidare med sina planer på kraftiga nedskärningar men menar att utbildning blir viktigt.

– Om det blir ett jobbigt besked för Borås så är det viktigt att man har en fungerande vuxenutbildning för att klara situationen så bra som möjligt. 

Nedskärningarna innebär att 3000 personer kommer att behöva lämna företaget och att framtiden för fabriken i Borås ser mörk ut. 

– En hel del arbetare i fabriken kanske inte har gymnasieutbildning, regeringen satsar nu på den typen av utbildning i budgeten, säger Anna Ekström. 

Aktien dyker  
Idag meddelade Ericsson att resultatet för tredje kvartalet blir betydligt lägre än väntat. Försäljningen har rasat med 14 procent och när Stockholmsbörsen öppnade dök aktien med över 15 procent.

– Det är värre än väntat, säger Ekots Anders Billing och det understryker behovet av en ordinarie vd. Läs hela analysen på Ekots sida. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".