Journalisten och författaren Hynek Pallas.
1 av 2
Journalisten och författaren Hynek Pallas. Foto: Mikael Olmås
Journalisten och filmvetaren Hynek Pallas besöker Borås.
2 av 2
Journalisten och filmvetaren Hynek Pallas besöker Borås. Foto: sverigesradio.se
MÅNDAGAR PÅ KULTURHUSET

Nu i P4: Hynek står upp för de oanpassbara

Tjeckiska romer hör till Europas mest förtryckta folkgrupper. Journalisten Hynek Pallas lyfter på locket till en av samtidens värsta förföljelser. 

Hör mer efter 17.

Journalisten och filmvetaren Hynek Pallas besöker Kulturhuset i Borås för att tala om förföljelserna av en av Europas mest utsatta minorioteter, de tjeckiska romerna. Efter fem i eftermiddag finns han i P4 Sjuhärads studio.

Utdrag ur boken Oanpassbara medborgare:

"Strax före midnatt den 19 april 2009 krossas tre fönster i ett hus i Vítkov, en liten ort i östra Tjeckien. Molotovbomberna övertänder huset på ett par sekunder. Fyra månader senare vaknar treåriga Natálie Kudriková ur sin konstgjorda sömn. Hon har livshotande brännskador på kroppen. Läkarna räddar hennes liv, men hon förlorar flera fingrar och får permanenta hjärnskador efter nedsövningen. Rättegången mot de fyra högerextremisterna som skulle fira Adolf Hitlersfödelsedag med att bränna en romsk familj till döds inleds våren därpå."


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".