Patrica Rivoltella visar den smutsiga madrassen i mammans säng.
Patrica Rivoltella i bostaden där hennes mamma bodde sin sista tid med hemtjänst dagligen från Attendo. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
BORÅS

Döttrarna anmäler Attendo för vanvård

"Det finns maskar i sängen"
2:01 min

Döttrarna till den kvinna från Borås som fick leva sina sista dagar i sin egen avföring, trots att hon hade hemtjänst, har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Samtidigt har både kommunen och hemtjänstföretaget Attendo dragit igång egna utredningar.

Men att det ligger avföring och spyor som ingen har städat bort betyder inte automatiskt att något fel begåtts, menar Ingrid Falkholt, enhetschef för ärendehandläggning inom äldreomsorgen i stadsdelarna Öster och Väster. 

 – Det kan vara så – utan att veta bakgrunden – så kan faktiskt personer välja att leva på ett sätt som vi kanske inte tycker är det vanliga sättet att leva på.

 Men är det troligt att man vill bo bland avföring och maskar?

– Nej, det tror jag inte att man vill. Det vill man inte.

Hemtjänstföretaget Attendo har avböjt att kommentera fallet med hänvisning till sekretess. I ett mail skriver de också att det inte vore "etiskt rätt av oss att bedöma en persons boende".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".