Koranen.
1 av 2
Koranen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Mona Hagi.
2 av 2
Mona Hagi (Mp) Foto: Viveka Gondalia
BORÅS

Islamisk skola splittrar muslimer

Mona Hagi: Inte något positivt för skolsegregationen i Borås
1:27 min

Delade åsikter råder bland muslimer i Borås. Inte bra för skolintegrationen menar Mona Hagi (Mp), för lite undervisning om islam i den vanliga svenska skolan menar Khadra Mursal.

Igår blev det klart att Skolinspektionen godkänt Föreningen Islamiska Skolans ansökan om att få starta förskola och grundskola i Borås. Planen är att skolan ska ha 500 elever och starta nästa höst. De rödgröna partierna i Borås stad har redan meddelat att man tänker överklaga beslutet, Mona Hagi är ordförande för Miljöpartiet i Borås och ställer sig mot beslutet.

– Många kanske söker sig till den här skolan för lite trygghet för sina barn, det förstår jag absolut. Men jag tror inte att detta skulle vara något positivt för skolsegregationen i Borås, säger Mona Hagi (Mp).

Delade åsikter
Samtidigt tycker flera muslimer att det är ett bra initiativ att starta en islamisk grundskola i Borås när det redan finns på andra platser i Sverige. Khadra Mursal är en av dem som själv hade valt att gå på en islamisk skola om möjligheten hade funnits.

– När jag gick i vanlig skola fick jag inte lära mig mycket om min egen religion, det var mycket om kristendomen och judendomen. Det var inte så mycket om islam, och jag tyckte det var orättvist som barn. Om jag hade fått chansen att gå på en muslimsk skola som barn hade jag tagit den, säger Khadra Mursal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".