Skylt till förhandlingssal, Borås tingsrätt.
Foto: Madeleine Korneliusson/SR
BORÅS

Åklagare Ove Jäverfelt om hot

Åklagaren i det uppmärksammade våldtäktsmålet på Gotland har valt att lämna ifrån sig ärendet, efter hot. Borås har varit förskonat från liknande händelser men åklagare Ove Jäverfelt ser en förändring. 

Det var i början av oktober som en rullstolsburen kvinna på Gotland anmälde att hon hade våldtagits av flera män i en bostad i Visby. Fem personer anhölls men släpptes i brist på bevis.

Fallet har rört upp känslorna på Gotland och lett till oroligheter och demonstrationer. Både de misstänkta männen, och polis och åklagare - som jobbat med fallet - har hotats. Det här har fått polismyndigheten att skicka förstärkning till ön. Den ansvarige åklagare Mats Wihlborg har valt att lämna över ärendet till en annan åklagare.

Fick ta över mål efter hot
Ove Jäverfelt, åklagare och verksam i Borås, har hållit i många uppmärksammade mål. Han har själv aldrig blivit hotad men däremot har han fått ta över ett mål från en annan åklagare efter att denne blev hotad.

– Jag kan inte säga att hoten ökat, här i Borås har vi nog varit förskonade. Men jag kan säga att det är ett större säkerhetstänk idag, för inte så många år sedan hade vi exempelvis inga vakter i rätten. Det har vi idag. Men det är så klart en otäck utveckling om företrädare för rättsväsendet hotas, säger Ove Jäverfelt.

Bomben i Trollhättan
Ett av de mest uppmärksammade fallen, när det gäller hot mot rättsväsendet, är sprängattentatet mot åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007. Hon utredde kriminella gäng. En annan åklagare från Borås, Urban Svenkvist, höll i målet mot två män, som senare dömdes som ansvariga för attentatet.

– De flesta i den här världen går inte på rättsväsendet men sedan finns de ju de som gör det också, säger Ove Jäverfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".