HERRLJUNGA

Polismannen minns hur han grep Clark Olofsson på krogen

2:07 min

Polismannen Ulf Lokrantz berättar om ett av de mest spektakulära polistillslagen i landet som skedde för 40 år sedan, då den ökände bankrånaren Clark Olofsson greps i Herrljunga.

I mars i år var det 40 år sen den då mest omsusade brottslingen i Sverige, Clark Olofsson satt vid ett bord på restaurangen Gyllen Kärven i Herrljunga och åt och drack. Han var på rymmen efter ett väpnat bankrån i Göteborg som gett 930 000 kronor, och trots att han var maskerad blev han igenkänd och polisen larmades.

 – Det är inget man glömmer i första taget. Det var en stor händelse i min polisbana, säger Ulf Lokrantz. 

Vid den tiden var han och poliskollegan ute och bevakade trafiken i Ulricehamnstrakten men kallades till Herrljunga för att titta på en person som enligt tips liknade den efterlyste Clark Olofsson. 

– Han hade färgat håret och var sig inte riktigt lik, men Stig som gripit honom förut kunde se att det var han. Så vi fick besked att gå in och ta honom. 

Hela Herrljunga var omringat av poliser och Ulf var en av fyra polismän som fick uppdraget att gripa den misstänkte. 

– Han ansågs vara mycket farlig. 

Ulf Lokrantz berättar i ljudklippet hur gripandet gick till och hur Clark Olofsson försökte lura i dem att han hette något annat, ett namn han kanske valt med omsorg för att gäcka polisen.  

I en väska hade han nästan 400 000 vilket var en del av rånbytet på 930 000, men resten av pengarna var spårlöst borta. Enligt rykten ligger de kanske nedgrävda någonstans i Herrljungatrakten.  

Lyssna mer:
Norrmalmstorgsdramat av P1 Dokumentär
Norrmalmstorgsdramat av P3 Dokumentär

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista