Borås Lucia - fr.v: Mathilda Augustsson (reserv för Johanna Lönnermark. Mathilda var med förra året), Stina Medelius, Ylva Nord (som idag fick hoppa in som pianist), lucia Cajsa Dahlberg, Tove Ekelund, Julia Utterberg och Arazlie Konaporshi.  Ordinarie pianist är Hilda Engelbrektson. Foto: Niclas Odengård.
1 av 2
Borås Lucia 2014 då det fortfarande var lätt att rekrytera kandidater. Foto: Niclas Odengård
Christer Johansson, kommunalråd i Bollebygd, själv en gång Luciamarskalk.
2 av 2
Christer Johansson, kommunalråd i Bollebygd, själv en gång Luciamarskalk. Foto: Mikael Olmås
SJUHÄRAD

Stympat Lucia i Sjuhärad i år

Kommunalråd: Jag är inte stockkonservativ, kan tänka mig en kille
2:19 min

Det blir ett bantat luciafirande i Sjuhärad i år. Två av åtta kommuner har misslyckats få till ett lussetåg, på andra håll har det varit mycket trögt.

Nej Lucia har inte samma dragningskraft längre, det är lätt att konstatera. Bollebygd fick med nöd och näppe ihop ihop ett tåg, i Borås gick det i lås efter vädjanden i pressen och i Vårgårda och Marks kommuner ställs det gemensamma firandet in helt och hållet.

– Det har varit trögt i flera år, men i år tog det stopp, säger Erkki Koskelainen, Luciaansvarig på Lions i Skene-Kinna.

– Men vi siktar mot nästa år och ska samlas i dagarna för att dra upp riktlinjerna.

Bollebygds kommunalråd Christer Johansson (M) är glad över att det till slut blir av i kommunen. Han har ett förflutet som Luciamarskalk och minns att det varit besvärligt tidigare.

– Det var nog ett jagande efter flickor till tåget förr också, men det var mer en ära att vara med på den tiden.

Elin, Ella och Casper går i nian på Bollebygdsskolan. De menar att det finns ett antal förklaringar till att Luciatraditionen haltar.

– Jag tror att många är rädda för näthat, man blir uthängd och hånad. Alla har inte tillräckligt bra självförtroende för att stå emot det, säger Elin.

– Eller så är man blyg, eller har man bara inte tid eftersom skolan kräver så mycket, menar Ella och Casper.

Kommer traditionen med Lucia att kunna leva vidare?

– Ja det tror jag, jag vet många som vill vara med, säger Ella.

Bara i Svenljunga, Ulricehamn och Tranemo verkar allt ha flutit på som tidigare med en rad villiga kandidater, enligt Lions som arrangerar firandet runtom i Sjuhärad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".