Tvådelad bild föreställande dörren till en skola samt skolan Kronan i Trollhättan.
1 av 2
Alla skolor i Borås har efter skolattacken i Trollhättan fått se över sina rutiner vid en krissituation. Foto: Sara Lundin/SR & Adam Ihse/TT.
Bo Hansson, säkerhetschef i Borås. Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio.
2 av 2
Bo Hansson, säkerhetschef i Borås. Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio.
BORÅS

Säkerheten på skolorna har stärkts efter Trollhättan

Säkerhetschef: Går aldrig att skydda sig till 100 procent.
2:24 min

På lördag är det ett år sedan skolattacken i Trollhättan då tre personer dödades. Händelsen ledde till en diskussion om skolornas brist på säkerhet i Sverige. I Borås har man lärt sig av händelsen.

Bo Hansson som är säkerhetschef i Borås stad säger att det är svårare att ta sig in på en skola idag än vad det var för ett år sedan. 

– Ja det vill jag nog påstå att det är och det är nog för att alla är så vaksamma idag, både personal och elever.

Men om någon försöker ta sig in på någon skola i Borås och göra något liknande som det i Trollhättan, hur säkert är det då? 

– Det är alltid så, att vi kommer aldrig kunna skydda oss till 100 procent om någon vill gå in på en skola och göra en attack, säger Bo Hansson.

Gick ostört runt i en timme
När P4 Sjuhärad i december förra året lät en reporter oanmäld gå in på fem skolor i Sjuhärad så visade det sig i de flesta fall att det tog lång tid innan någon reagerade. På Daltorpskolan fick reportern själv ge sig till känna efter en timme då det inte var någon som reagerade på att det var en främling som vistades på skolan.

Det har dragits lärdomar av det experimentet. På Viskastrandskolan så införde man namnskyltar till alla besökare, så att eleverna vet att alla okända personer inne på skolan, ska ha en namnskylt på sig.

Kan låsa dörrarna med ny teknik
Alla skolor i Borås har efter skolattacken i Trollhättan fått se över sina rutiner vid en krissituation. Och på vissa skolor har man även infört en ny teknik som snabbt gör att dörrarna till skolan kan låsas om det behövs. Det pågår internt i kommunen en diskussion om det här och fler skolor kan komma att få tillgång till den tekniken.

I hela landet har det under året förts olika diskussioner om hur säkerheten på skolorna kan stärkas. I Kalmar införs det i en skola nu skollegitimation för alla lärare och elever. Och det är en fråga som även diskuteras i Borås, säger Bo Hansson.

– Ja, vi funderar på det. Vi funderar på många bitar i det här, om att ha det låst eller öppet osv. Det här är en fråga man behöver ta ett mer övergripande beslut i.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".