BORÅS

Arbetet med soptippen förändrade Randy

1:20 min

Tillsammans med Borås Waste Recovery har Randy Lamadjido förvandlat en soptipp i Indonesiska Palu till en energianläggning. Ett arbete som förändrat både Randy och Palu.

Samarbetet mellan Borås Waste Recovery och Indonesiska Palu drog igång 2009. Arbetet som först sågs med skepsis har fått invånarna att få en ny syn på soporna, numer ser avfallet som en tillgång säger projektledaren Randy Lamadjido.

– Förändringen är att folk fått upp ögonen för avfall, inte som avfall utan som en tillgång, vi kan göra något av avfallet, det är förnybar energi, säger, Randy Lamadjido. 

Randy Lamadjido hade en priviligierad uppväxt, både hans far och farfar var guvenörer i Indonesien, men arbetet med Borås har fått honom att inse att han också har makt och möjlighet att hjälpa dem som behöver hjälp. Det har förändrat honom.

– Jag har börjat hjälpa dem som lever på soptippen, jag lär dem engelska och ger dem pengar och hjälper dem att stå på egna ben, det känns jättebra, det förändrar mig djupt inombords, säger Randy Lamadjido.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista