Illustration av marslandaren.
1 av 2
Illustration från ESA av hur den europeisk-ryska landaren Schiaparelli landar på den röda planeten. Foto: ESA/ATG medialab.
Schiaparelli landar på Mars.
2 av 2
Illustration från ESA av hur den europeisk-ryska landaren Schiaparelli landar på den röda planeten. Foto: ESA/ATG medialab.
RYMDEN

Sandra på SP följer jakten på Marslandaren

Sandra Siljeström: Det behöver inte vara en katastrof
2:37 min

Det är fortfarande oklart om den europeisk-ryska Marslandaren Schiaparelli har klarat sig när den landade på mars igår. Sandra Siljeström på SP i Borås är med i projektet och följde dramat på plats i Tyskland.

Sandra Siljeström är astrobiolog och anställd på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hon jobbar med att undersöka förutsättningen för liv på andra planeter. Hon följde dramat på plats i Tyskland igår när det var lite oklart hur det egentligen gick med landningen. 

– Man vet ganska väl att det gick bra i början. Den saktade in, det accelererade och den hade några fallskärmar som släpptes ut. Men någonstans precis efter det så fick man lite konstig data. Sedan försvann signalen och den har inte kommit tillbaka. 

– Nu håller man på att utvärdera all den här datan för att se vad som kan ha gått fel. 

Vad betyder det för projektet ifall sonden har kraschat?

– Jag tror inte det har jättestor betydelse. Man ska komma ihåg att det här är ett jättestort projekt och den här är en liten del i projektet. Den här landningen var en sorts ingenjörsmodell för att testa olika moment i landningen, säger Sandra Siljeström.  

– Den stora landningen kommer ske 2020 när man landar en landplattform och en liten robot som ska gå runt. 

– Bara för att man inte får kontakt med den här så behöver det inte vara en katastrof. För kretsarna har funkat alldeles utmärkt och har gått in helt korrekt och kretsarna är också viktiga för det som sker 2020 för kretsarna ska vara som en relä då och skicka informationen till den här roboten vidare till Mars, säger Sandra Siljeström.

Schiaparellis moderskepp lämnade jorden för sju månader sedan. På Mars ska den lilla landaren testa olika tekniker i en förberedelse inför nästa steg i projektet, vilket är att om fyra år sätta ned ett fordon på Mars.

Fordonet ska borra, samla in och analysera prover för att kartlägga förekomst av vattenis. Det ska också undersöka gaser som metan och kolväten. Det kan nämligen vara tecken på att det finns, eller har funnits, mikroorganismer, alltså liv, på planeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".