Johan Hilton Foto: Johan Ljungström /SR
Johan Hilton Foto: Johan Ljungström / Sveriges Radio
MORGONGÄST

Johan Hilton: Det har blivit lättare att leva som HBTQ

Johan Hilton livet som HBTQ har blivit lättare
2:42 min

Han är författare, journalist, gayprofil och debattör. Snart deltar boråsaren Johan Hilton dessutom i Svt:s På Spåret. Sedan Johan själv kom ut som gay har samhället blivit öppnare för hbtq-personer.

– Det är klart att allt har blivit så mycket bättre och gått väldigt fort framåt. När jag gick min första Prideparad i Stockholm 1998, så var klimatet helt annorlunda.

Johan Hilton beskriver en utveckling där queer begreppet nått en bred allmänhet, artister som vågar berätta och att det nu finns en lagstiftningen för lagliga homoäktenskap och adoption. Samtidigt vill han poängtera att man inte får blunda för att det fortfarande sker hatbrott.

– Men det måste vara annorlunda om man bor i Stockholm mot i Borås och Svenljunga eller?

– Det klart att det är så, det är ingen slump att många hbtq-personer flyttar till större städer.

 Samtidigt berättar Johan att han gjorde en enkät i Borås för några år sedan i samband med en uppdatering av sin bok, som fick honom att häpna.

– Då pratade jag med personer för RFSL som berättade att man känt sig rejält uppbackade av både polis och närsamhället den senaste tiden och så var det inte när jag växte upp i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".