bilder från familjehemmet
Polisen dokumenterade i samband med husrannsakan Foto: Polisen/Länsstyrelsen

Inget fel på fosterhemmet enligt VD

VD: Det är ett mycket allvarligt åtal mot pojken
2:27 min

Familjehemsföretaget Aleris Nåjden väljer att fortsätta anlita familjehemmet i Kungsbacka som både polis och åklagare beskriver som ren misär.

Enligt ett åtal som kom i går så har en pojke boende i hemmet utsatt två yngre pojkar för systematisk misshandel och i hemmet förvarades både vapen och sprängmedel.
För tillfället bor den åtalade pojken, en 20-åring, kvar i familjehemmet och där finns även en yngre pojke placerad. Tf divisionschef för Aleris Nåjden är Erik Sandøy

– Det är viktigt att vara tydlig med att det är pojken i familjehemmet som är åtalad och inte hemmet, säger Erik Sandøy.

20-åringen åtalades i går vid Varbergs tingsrätt för olaga förföljelse där han ska ha utsatt två yngre pojkar som då bodde i familjehemmet för slag, sparkar, och att han skjutit dem med stålkulor, bränt dem med laser, och gett dem elstötar. han åtalades även för att ha innehaft en mängd vapen och explosiva varor i familjehemmet.

– Det är ett mycket allvarligt åtal som den här pojken fått. Vi satte in flera åtgärder kring både pojken och familjehemmet, säger Erik Sandøy.

Familjehemspappan, en man i 70-års åldern, har enligt förhör som vi läst igenom uppgett att han inte märkt något av detta och inte heller den kontrollant som Aleris Nåjden haft där varje vecka har slagit larm.
Dessutom framgår av polisen bilder från husrannsakan att det var mycket smutsigt och rörigt – polisen beskrev det som att kliva in i en missbrukarkvart.

– Vi har sett brist på städning och det har vi gjort något åt. Men det är en värdering polis och åklagare gör av situationen, säger Erik Sandøy.

Men har du sett bilderna?

– Nej, det har jag inte.

Skara kommun och Tranemo kommun avslutade omedelbart placeringarna för de två pojkarna som ska ha utsatts för misshandeln när det kom till deras kännedom.

Aleris Nåjden har under pågående förundersökning och även efter åtalet valt att ha fortsatt förtroende för hemmet. Den åtalade 20-åringen bor kvar och även stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg har en pojke placerad där sen en tid tillbaka.

– Vi har två pojkar placerade där, den som är åtalad och en till, säger Erik Sandøy.

Så ni är beredda att ta den här risken?
– Detta är en noggrann värderad risk, både av oss och av placerande kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".