Illustration som visar en tecknad klocka och text till höger.
Under natten till söndag är det dags att vrida tillbaka klockan en timma för en längre sovmorgon! Foto: Marcus Grönskog/Sveriges Radio

Snart dags att byta till vintertid

SP om exakta tiden: Skottsekunder är krångliga
1:01 min

Under natten till söndagen tjänar vi in lite extra tid eftersom det (äntligen?) är dags att ställa tillbaka klockan en timme.

I natt ställer vi om klockan till vintertid. Det betyder att vi ska ställa tillbaka klockan och tjänar en timme. Och de som har koll på det här med tiden är ju Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - SP i Borås.

– Vi är ju ansvariga för tiden och distriubuerar ut den till samhället. Det är komplicerat, vi måsta ha backup-system, det får aldrig gå ner, säger Sven-Christian Ebenhag vid SP. 

När blir det krisigt för er på jobbet?

–Det är när vi lägger till skottsekunder, sommar- och vintertid är inga problem för oss, säger Sven-Christian Ebenhag vid SP.  

På sommaren ställer vi fram grillen och på vintern ställer vi tillbaka den i förrådet. 

Rösta om sommar- och vintertid!
Visste du att vintertid är normaltid, och att sommartiden infördes 1980. Syftet med att gå upp en timme tidigare under sommarhalvåret är för att utnyttja dagsljuset bättre. 

Senaste åren har det höjts allt fler röster som vill avskaffa vintertiden, för att få ljusare kvällar året om. 

Vad tycker du? Gör vår omröstning. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".